• Home
  • Oorsprong van F4M Training

Fit in 4 Minuten® Training


Wanneer je de kans zou krijgen om je gewoonlijke tijdverslindende, stroeve work-out om te ruilen voor eentje die slechts 4 minuten in beslag neemt, zou je het dan proberen en je kans wagen? Natuurlijk.  De Fit in 4 Minuten hoog intensieve interval work-outs  worden met de dag populairder. Niet alleen leveren ze zeer goede resultaten voor het verbeteren van aerobe en anaerobe uithouding, maar ook in spierversterking en vet verbranding. Geen wonder dus dat Fit in 4 Minuten met de dag populairder wordt en zelfs ook in fitness centra met de dag hipper wordt.

De Basis Begrijpen

Fit in 4 Minuten® is gebaseerd op een work-out studie door een Japanse wetenschapper Dr. Izumi Tabata.  Voor zijn onderzoek werd in 1996 een aparte methode van interval training gebruikt. De resultaten van deze studie toonden aan dat deze nieuwe manier van training effectiever was dan traditionele training of fitness.

Eenvoudig gezegd verwijst het Fit in 4 Minuten® programma naar een vier-minuten work-out fitness programma, zonder de opwarming en afkoeling, dat behoort tot de categorie van Hoge Intensieve Interval Training. Het programma biedt dezelfde gezondheidsvoordelen als een cardio-vasculiar workout programma, alleen is Fit in 4 Minuten een beetje ‘pikanter’. Het Fit in 4 Minuten Programma bestaat uit een 20 seconden drill oefening, gevolgd door tien-seconden rust. Deze cyclus wordt acht keer herhaald, hetgeen resulteert in een korte doch zeer krachtige vier-minuten work-out. Maar hoe is Fit in 4 Minuten verschillend van andere interval work-outs zoals Cross Fit Training?  Het onderscheid kan getrokken worden in het feit dat ik me strikt gehouden heb aan de originele studie en onderzoek uitgevoerd bij Olympische atleten. In de Fit in 4 Minuten Training, zijn de rust intervals redelijk korter dan de oefeningen zelf, hetgeen ruimte laat om de intensiteit op te bouwen terwijl de zuurstof behoefte stijgt. Dit, op zijn beurt, zorgt ervoor dat de persoon moe — doch energiek — zal zijn, onmiddellijk nadat de 4 minuten dril oefening is afgelopen.

Pro’s en Contra’s

Fit in 4 Minuten® is fantastisch om verscheidene redenen: het is kort, het helpt je prestaties verbeteren, het is uitdagend en het is effectief. Echter, zoals elk ander fitness programma, zijn er ook enkele kanttekeningen. Zoals met iedere vorm van oefeningen, heeft het wat tijd nodig voor je de resultaten begint te zien. Het oorspronkelijk onderzoek toonde aan dat het ongeveer twee weken duurt voor je de voordelen voor je lichaam begint gewaar te worden.  En — omdat Fit in 4 Minuten® je vraagt om je volledig in te zetten, kan het zijn dat je niet in staat bent om de volle 4 minuten in het begin te voltooien.  Dat is prima. Geef het tijd en je zal uiterst tevreden zijn met je resultaten.

Alhoewel oorspronkelijk ontwikkeld voor atleten, is Fit in 4 Minuten® geschikt voor iedereen en biedt het de persoon een boeiende manier om fit te worden en in conditie te blijven. De work-outs van het programma bevatten een waaier van verschillende oefeningen, die iedereen kan beginnen toepassen, zonder er veel tijd aan te moeten spenderen.

Klik hier om te kijken of jij geschikt bent voor Fit in 4 Minuten®