• Home
  • Hoe is F4M verschillend

Hoge Intensieve Interval Training Vs. Fit in 4 Minuten


Hoge Intensieve Interval Training (HIIT) refereert feitelijk naar een cardio work-out die uitgeoefend wordt op een zeer intensief niveau waarbij je lichaam gedurende de rest van de dag energie verbruikt om te herstellen van de zware ’trappen onder je achterste’ die je het gegeven hebt. HIIT staat ook bekend als Overtollige Post-oefening Zuurstof Consumptie of OPZC wat betekent dat je gebruik maakt van een heleboel extra zuurstof om te herstellen van de sessie dan wanneer je zou geoefend hebben met een standaard work-out.

Wat Zou Je Winnen Bij HIIT

Wanneer verwezen wordt naar HIIT, spreek je normaal van een echt intense training waarbij je jezelf moet forceren om buiten je comfort zone te gaan en jezelf echt dient uit te dagen. Daar het een gespecialiseerde methode is van interval training, bestaat HIIT meestal uit een volledige intensieve work-out die onderbroken wordt door redelijk lange intervals van geleidelijk stijgende intensiteit. Vermist HIIT vereist dat je jezelf steeds tot het maximum van je grenzen pusht, zal HIIT je verschillende voordelen geven die je nauwelijks op een tredmolen kan behalen.  HIIT:

Helpt bij het trainen en conditioneren van zowel je aerobe als je anaerobe energie systemen.
Helpt in het verhogen van het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens en na je intense work-out
Resulteert in metabolische aanpassingen die toelaten om meer vet vrij als brandstof vrij te maken, onder welbepaalde omstandigheden.
Blijkt spierverlies te beperken hetgeen kan voorvallen tijdens het afslanken.

Opdat je het maximale uit HIIT zou halen, is het belangrijk dat je jezelf steeds voluit geeft, indien mogelijk boven je aerobe comfort zone, om dan je anaerobe energie systeem te laten recupereren via je lichaam door de herstel intervals.

Algemene Work-out Richtlijnen

Voor gelijk welke HIIT training, dien je gedurende 20 tot 30 minuten te oefenen op minimaal 70 tot 85% van je geschatte maximale hartslag zonder problemen te ervaren of jezelf uit te putten.

Gezien het feit dat HIIT fysisch zeer belastend is, is het van cruciaal belang dat je jouw HIIT programma stapsgewijs opbouwt. Op deze manier zorg je ervoor dat je de drills niet te extreem uitvoert.

Voor en na iedere HIIT oefening sessie, dien je altijd degelijk op te warmen en af te koelen, en dit gedurende minimaal 5 minuten.

Probeer zo hard als je kan te trainen tijdens je hoge intensieve intervals totdat je een brandend gevoel gewaar wordt in je spieren, hetgeen een signaal is dat je in je anaerobe zone beland bent.

Volledige recuperatie duurt gemiddeld vier minuten voor de meesten onder ons, maar je kan opteren om de herstel intervals in te korten eenmaal je hoge intensieve intervals ook korter zijn. Herinner je om niet je gehele anaerobe energie systeem op te gebruiken.

Wanneer je ademhalingsmoeilijkheden ervaart of pijn in de borststreek gewaar wordt tijdens je HIIT, verminder dan onmiddellijk en koel af. Stop niet gewoon met wat je aan het oefenen was. Beëindig je sessie geleidelijk met je afkoel oefeningen want anders zal je bloed zich opstapelen in je ledematen hetgeen duizeligheid of flauwvallen kan veroorzaken.

Fit in 4 Minuten dwingt je niet tot één uur durende training sessies. Het gebruikt geen gewichten, geen kettle bells , of vraagt je niet om bovenmenselijke prestaties te leveren. Dit is waarom Fit in 4 Minuten geschikt is voor de meeste mensen, ongeacht je start conditie, in tegenstelling tot Hoge Intensieve Interval Training.

Klik hier om te kijken of jij geschikt bent voor Fit in 4 Minuten®