Wat Is Jouw FitnessLeeftijd?

Heb je je ooit afgevraagd hoe je op het gebied van fitness presteert in vergelijking met mensen van vergelijkbare leeftijd? Of specifieker gezegd, ben je benieuwd hoe goed je lichaam fysiek functioneert, in verhouding tot hoe goed het zou moeten werken, gezien je leeftijd?

Nou daar is een naam voor en het wordt je “Fitness Leeftijd” genoemd.

En het is de beste voorspeller van de huidige en toekomstige cardiovasculaire gezondheid.

Meestal wordt het gemeten met iets dat je VO2 max wordt genoemd. Die meting vertelt je:

 • hoe goed je longen ademen
 • hoe efficiënt zuurstof door je bloed wordt getransporteerd
 • hoe goed je hart bloed naar werkende spieren pompt
 • hoe goed jouw bloedvaten werken om bloed te transporteren

Helaas is het een behoorlijk moeilijke onderneming om dat aantal te bereiken. Je moet er meestal naar een laboratorium voor (lastig!), (hard!) hardlopen op een loopband (heuvel op!), terwijl je een (zeer onaantrekkelijk!) masker draagt, waarmee je zuurstof en koolstofdioxide wordt gemeten.

Klinkt behoorlijk gecompliceerd, toch?

Een eenvoudigere manier om jouw fitnessleeftijd te berekenen

Maar nu hebben onderzoekers in Noorwegen een verbazingwekkend eenvoudige manier ontwikkeld om dit belangrijke aantal te schatten, zonder alle hierboven genoemde pijn.

Je kunt jouw fitnessleeftijd bepalen door slechts vijf vragen te beantwoorden. Laten we echter eerst eens kijken hoe deze wetenschappers dit hebben uitgedacht.

De onderzoekers bestudeerden meer dan 4600 mensen en namen ongeveer een dozijn metingen, waaronder:

 • Lengte
 • Body mass index
 • Hartslag in rust
 • HDL-cholesterolgehalte
 • Totale cholesterolgehalte

Elke persoon vulde ook een gedetailleerde levensstijlvragenlijst in. Ten slotte meldden ze zich vrijwillig aan voor de gevreesde loopbandtest, om vervolgens tot het punt van uitputting te lopen om hun VO2 max te bepalen.

Vervolgens hebben de wetenschappers de resultaten doorgenomen om uit te zoeken welke van de gegevenspunten het best VO2 max aangeeft zonder een loopband.

Verbazingwekkend genoeg ontdekten ze dat ze de VO2 max van een persoon met een opmerkelijke nauwkeurigheid konden voorspellen met behulp van een krachtig algoritme dat slechts vijf basismetingen nodig had: (1)

 • tailleomtrek
 • hartslag in rust
 • frequentie en intensiteit van de oefening
 • leeftijd
 • geslacht

Dit is het echt geweldige deel. Ze gebruikten alles wat ze hadden geleerd en creëerden een online calculator die je helpt je VO2 max te bepalen zonder een voet in een lab te zetten of dat grappig uitziende masker op te zetten. En hardlopen is NIET vereist!

In plaats daarvan heb je alleen de bovenstaande metingen nodig en binnen enkele seconden zal de rekenmachine jouw VO2 max naar voren brengen.

Hoe fit is Katja?

Ik vind mezelf erg fit.

En toch moet ik hier een bekentenis doen. Ik ben niet zo fit als ik dacht! Ik voerde alle benodigde componenten in, volledig verwachtend dat ik een goede 10 jaar jonger zou zijn dan mijn chronologische leeftijd. En ik was precies mijn chronologische leeftijd! Ik denk dat ik blij zou moeten zijn dat ik niet ouder was. Maar weet je, ik had graag een jaar of twee minder gezien…

Maar hier is het interessante. Toen ik terugging en wat met de cijfers rommelde.. ik voegde wat meer intensievere oefeningen in, en hoppa! Mijn leeftijd ging 12 jaar achteruit!

Dus het laat je het gewoon zien, dat het niet zo moeilijk is om de nummers te verbeteren.

Als je het wilt proberen, hier is de fitness calculator: https://www.worldfitnesslevel.org/#/

Ik ben benieuwd wat jouw leeftijd is. Bereken het en laat het me vooral weten!

Heb je nog geen kennis gemaakt met de super effectieve en tijdsbesparende Fitin4Minuten workouts?

Begin er dan vandaag nog mee en geniet van de tijdelijke €40 korting.

Veel workout plezier alvast!

Groetjes,

Katja & Carolyn

Referentie:

1. Nes BM, Janszky I, Vatten LJ, Nilsen TI, Aspenes ST, Wisløff U. Estimating VO2 peak from a nonexercise prediction model: the HUNT Study, Norway. Med Sci Sports Exerc. 2011;43(11):2024-2030. PMID: 21502897.