• Home
  • High Intensieve Interval Training … voor beginners?

Ik predik al een tijdje het Fitin4Minuten-evangelie. Fitin4Minuten- of intervaltraining met hoge intensiteit – is een oefeningsstrategie waarin je korte uitbarstingen van intense inspanning afwisselt met korte perioden van herstel. Met andere woorden, je gaat zo hard als je kunt voor een korte tijd en dan in een rustig tempo, de intense oefeningen met herstelperiodes afwisselen.

Helaas denk ik dat de manier waarop ik het in het verleden heb beschreven veel mensen heeft geïntimideerd. Dus vandaag laat ik mijn collega, persoonlijke trainer, Carolyn Rose aan het woord. Ze zal haar kijk op Fitin4Minuten uitleggen. Ik denk dat het de moeite van het bekijken waard is.

Heb je ooit gegoogeld, “Wat is HIIT?” En scrolde je vervolgens door foto’s van supersporters die sprinten of push-ups doen?

Kun je jezelf als een beginner voorstellen, al lezend, “Je bent binnen zes weken fit” en denk je dat Fitin4Minuten alleen voor degenen is die al in de Ultra Fit & Onder de 40 Club zitten?

Ik ben ouder dan 45 en “woon” niet in een sportschool, dus ook al hou ik van intensieve lichaamsbeweging, moet ik toegeven dat het horen van de woorden Intensieve Interval Training een beetje intimiderend kan zijn.

En eigenlijk zag ik net een universitaire studie waarin de onderzoekers een kijkje namen bij 2 HIIT-workouts (Tabata en een minder intense intervaltraining) in vergelijking met evenwichtige cardio. Ze vonden dat bij de HIIT-workouts de prestaties niet beter waren dan bij evenwichtige cardio voor personen die net beginnen met trainen.

MAAR intervaltraining kan super effectief zijn. In een onderzoek uit 1994 aan de Laval University in Quebec, Canada, bleek dat interval training negen keer effectiever was om vet te verliezen dan evenwichtige cardio.

Al in de war?

Dit alles heeft me gedwongen om een stapje terug te doen en Fitin4Minuten opnieuw te bekijken voor degenen die nieuw zijn, vooral voor mensen met extreem overgewicht boven de 50 of met fysieke beperkingen.

En ik heb de beste aanpak gerealiseerd: een beetje interval training toevoegen aan leuke activiteiten.

Laat je niet afschrikken door de naam. Naast alle gecompliceerde beschrijvingen en stap-voor-stap-plannen voor super buikspieren, is het eigenlijk een heel eenvoudig te begrijpen proces dat iedereen – ja, iedereen – kan implementeren ongeacht huidig fitheidniveau .

De Fitin4Minuten oefeningen zijn eigenlijk een zeer flexibel plan dat kan worden aangepast om je te helpen waar je ook staat op de weg naar meer gezondheid en vetverlies.

Zo Doe Je Het:

Kies een activiteit die je kunt doen naar gelang je je vandaag voelt. Dat kan wandelen, rennen, zwemmen, burpees of fietsen zijn, wat dan ook. Het ligt geheel aan jou! 

Beginnen

  • Warm op door te wandelen, fietsen, zwemmen of wat je ook wilt, in een tempo dat comfortabel is voor je gedurende 5 minuten.
  • Na het opwarmen verhoog je jouw snelheid en ga je zo snel als je kunt gedurende 30 seconden. Als je 30 seconden niet haalt, is dat goed, luister je naar je lichaam en stop wanneer dat nodig is.

Het doel is om snel genoeg te gaan om je hart te laten bonzen, bonzen, bonzen en voel je ademhaling versnellen!

  • Zodra je dit punt hebt bereikt, ga je terug naar je comfortabele tempo tot je ademhaling langzamer gaat en je je hersteld voelt.
  • Herhaal deze cyclus een paar keer tijdens elke activiteitssessie, als je kunt. Zo niet, voer dan zoveel cycli uit als je kunt.

Dat is het!

Als je eenmaal sterker bent, kun je iets meer doen, een beetje sneller lopen, een beetje langer en misschien een (paar) extra cyclus doen.

Babystapjes … je leert jezelf een beetje meer te pushen als je eenmaal een tijdje bezig bent.

Conclusie

Al met al gaat het om een gezond eet- en leefpatroon te hanteren en consistenter te zijn in je dagelijkse levensstijl. Dit zal je helpen om jouw gezondheids doelstellingen te bereiken en te behouden.

Regelmatig bewegen en een gezond eetpatroon zullen je helpen om het gewenste resultaat te bereiken. Onthoud dit echt. Geef niet op als je een slechte dag hebt.

Voel je niet depressief omdat je iets gegeten hebt dat je niet had moeten eten. Zoals ik al eerder zei, we zijn gewoon mensen en maken allemaal wel eens een fout.

Geef dus niet zomaar op en zeg tegen jezelf “er komt altijd weer een nieuwe dag”, want die dag is vandaag en geen andere dag.

Oude gewoontes zijn moeilijk om af te leren, maar dit kan de dag zijn waarop het zomaar zou kunnen.

Wanneer je vasthoudt aan jouw doelen en je niet opgeeft zul je slanker zijn, je energieker voelen en fitter door het leven gaan. Dit zijn de voordelen van juist eten en voor jezelf zorgen. Het is de moeite waard.

Niet alleen dat, je zult ook langer leven, er jonger uitzien en beter in je vel zitten in je dagelijks leven. Je krijgt dan de volle beloning van een gezonde levensstijl. Op dat moment zul je je echt fit en fantastisch voelen.

Dus probeer het en doe je best. Onthoud dat je belangrijkste doel is om sterker en fitter te worden en tegelijkertijd ook sneller en jonger.

En dat is precies waarom Fit-in-4-Minuten zo’n krachtig en doeltreffend programma is. De workouts zijn zo opgebouwd dat de intensiteit geleidelijk verhoogt. Na 20 dagen zal je versteld staan van de transformatie die je lichaam en conditie ondergaan heeft.

Heb je nog geen kennis gemaakt met deze super effectieve en tijdsbesparende workouts?

Begin er dan vandaag nog mee en geniet van de tijdelijke €40 korting.

Veel workout plezier alvast!

Groetjes,

Katja & Carolyn